Smaken verschillen: de Family Favourites.

Smaken verschillen, sinds ik de chocoladeverzekering aanbied is dat iets waar ik steeds meer achter kom.

Krijg ik de ene dag nog een smeekbede of ik als-je-blieft nog één Rococo Earl Grey reep heb, lees ik de volgende dag in de enquête die ik hield onder leden een reactie dat ‘de Earl Grey niet aan mij besteed is’ (maar dat het wel een verrassende reep was).

Eén van de manieren waarop je er achter komt hoe smaken écht kunnen verschillen, is als je een chocoladeproeverij(tje) houdt met een aantal mensen.

Zo vertelde ik na een chocoladeproeverij die ik had gehouden vorig jaar nog trots aan de mannen van Mesjokke dat hun reep unaniem als lekkerste werd verkozen, bij een volgende proeverij zag ik iemands gezicht ernstig bertrekken terwijl ze een blokje van de D.A.R.C Angel liet smelten.. duidelijk minder geamuseerd. Afijn, zo hebben we allemaal onze voorkeuren. Gelukkig is er meer dan genoeg aanbod om net zo lang te blijven proeven tot jij je favoriet hebt gevonden!


TIP: Heb je het digitale Andere Chocolade Proefmagazine al gelezen? Je ontvangt hem gratis wanneer je je inschrijft voor de nieuwsbrief. In het magazine lees je alles over het organiseren van een chocoladeproeverij, en vind je ook proefformulieren, een smaakwiel en placemats, om je chocoladeproeverij mooi mee aan te kleden.

INSCHRIJVEN

Smaken verschillen: meet de Family Favourites

Met mijn familieleden in gedachten stelde ik de Family Favourites box samen. Een box met verschillende repen, om je familie, je vrienden of jezelf mee te verrassen. In de box vind je:

Jordi’s – Madagascar

Mijn vader is een ontzettende zoetekauw, en vindt eigenlijk alles lekker. Tsja.. dan is de keuze wel heel groot. Uitgesproken fruitige repen hebben bij hem echter wel een streepje voor. En als ik zeg rood fruit dan zeg jij? Juist, Madagascar!

De Tjechische chocolademakers Jordi’s gingen aan de slag met cacao uit Noord-West Madagascar. Het resultaat is een klassieke Malagassische reep. Hij moet even op gang komen, maar dan word je ook beloond met overweldigende golven aan heerlijke fruitigheid. Een reep die, verwacht ik, hoge ogen zal gooien bij je chocoladeproeverij!

Blanxart – Brazil

Tijdens mijn eerste stapjes in de fine chocolate wereld proefde ik, samen met mijn moeder, een stukje van de Brazil reep van het Spaanse chocoladebedrijf Blanxart. We hadden inmiddels geleerd dat je chocolade dient te proeven met al je zintuigen, dus we luisterden, roken, sloten de ogen, en lieten het blokje langzaam smelten. Ik weet niet meer wie als eerste reageerde maar onze reactie was indentiek: wat is dít lekker!

De uitgesproken smooth repen van Blanxart zijn sindsdien haar favoriet. Dus die mocht niet ontbreken in de Family Favourites.

Taza – Spiked Eggnog

“Zeg, welke reep vond jij eigenlijk heel lekker?” Trouwe chocoladeverzekeringfan sinds het eerste uur, en dus al heel wat verschillende repen geproefd, antwoorde mijn zus meteen: TAZA! Kijk, dat is duidelijk. Taza heet bij haar thuis ook niet gewoon ‘Taza’ maar ‘die lekkere Taza’. Stone ground chocolate, mijn zus en zwager vinden het dé uitvinding van de eeuw (hoewel het natuurlijk juist een hele oude manier van verwerken is).

Taza experimenteert graag met smaakjes, dus er was nog genoeg om uit te kiezen. Na de Taza met amandelen uit de maartbox van vorig jaar, vind je dit jaar de limited edition Spiked Eggnog in deze februaribox. Deze taza reep is en heerlijke winter warmer. Mmmmm.. Wist je trouwens dat je met Taza ook uitstekend warme chocolademelk kunt maken?

Chocolate tree – Whisky nibs 

Mijn broer is inmiddels een aardige chocolade-expert geworden. Iedere maand vier verschillende repen, en als bonus heel veel extra verhalen van mijn kant, en tripjes naar het chocoladefestival. Waar verras je een doorgewinterde chocoladeliefhebber nog mee?

Het antwoord vond ik bij de Schotse chocolademakers van Chocolate Tree. Een reep met extra nibs, die gemarineerd zijn in single malt whisky. Lekker bij een glas whisky verwacht ik, maar dat is iets waar mijn broer beter over zou kunnen adviseren.

Tenslotte: mijn familie komt dan misschien uit Friesland, het zijn wel echte bourgondiërs. Oftewel: nog nooit heeft er zoveel gram chocolade in één box gezeten. Dit maakt het ook nog eens extra geschikt om het te delen met je eigen familie. Veel smeltplezier!

 

by Siebrigje

Chocoladecurator, verhalenverteller, mensen blij-maker, en eigenaar van Andere Chocolade. Geniet graag veel en vaak van échte chocolade.