Siebrigje & de chocoladefabriek; hoe ik opeens een eigen reep had.

Over chocolade kletsen: ik doe niets liever. Dus toen Ingrid van reclamebureau PIT mij uitnodigde om dat te komen doen, wist ik niet hoe gauw ik mijn repen moest inpakken en op de fiets moest springen, niet wetende dat dit het begin van een ‘pittige klus’ en een oh-zo smakelijk avontuur zou worden.

 

Reep met PIT - relatiegeschenk Andere Chocolade voor Pit Concept & Copy

Ingrid was op zoek naar een presentje om haar klanten en relaties cadeau te doen. Ze vertelde dat ze dit meerdere keren per jaar doet en na het veorberen van haar doosje Andere Chocolade het idee om iets met chocolade te doen maar niet kon loslaten.

Dat doosje Andere Chocolade had ze bij mij gekocht, toen we elkaar in oktober ontmoetten op de Fairtrade inspiratiemiddag van Fair Fryslân. Ik kende haar via mijn zwager Gosse Haarsma, de eigenaar van stadstuin Âsum. Met haar vorige relatiegeschenk had Ingrid op een fantastische manier zijn stadstuin in de schijnwerpers gezet.

En nu moest hier eigenlijk een vervolg op komen. En dan met chocolade. En zo lokaal, fairtrade en biologisch als mogelijk. En natuurlijk ‘met Pit’. De ideeën kwamen gelukkig vanzelf en binnen een uurtje brainstormen hadden we het bedacht: we zouden onze eigen reep gaan maken!

Nou draait het bij Andere Chocolade om verantwoord geproduceerde bean-to-bar repen. Oftewel: chocolade maken door de cacaobonen te roosteren en van daaruit verder te verwerken. Maar om zo’n operatie op te zetten zou jaren kosten; grote machines aanschaffen, goede cacaobonen inkopen, alle know-how opbouwen over de juiste roostertemperatuur, de beste concheertijd en wat er verder allemaal bij komt kijken.. Een goede bean-to-bar reep maken in een paar weken tijd zou met alle wil in de wereld, niet gaan lukken.

Chocolade inkopen dus, maar dan geen smakeloze chocolade uit een gigantische fabriek gemaakt van bonen van onduidelijke herkomst. Al gauw kwamen we uit bij de Chocolatemakers. Deze twee vrienden hebben sinds een paar jaar een klein chocoladefabriekje in Amsterdam-Noord. Zij zijn wel dat avontuur ingestapt van oude machines opknappen, contacten leggen met boerencoöporaties om cacaobonen in te kopen en eindeloos testen om tot de beste chocolade te komen. En dat is gelukt! Eén van hun reep kwam dan ook voorbij in de chocoladeverzekering van vorige maand.

Reep met PIT - relatiegeschenk Andere Chocolade voor Pit Concept & Copy

De grote blokken basischocolade, couverture geheten, hadden we nu. Maar Ingrid wilde een ‘pittige reep’ dus daarmee waren we er nog niet. Naast vele vergeten groenten en de lekkerste aardbeien van Leeuwarden verbouwt Gosse ook chilipepers op zijn stadstuin. Het seizoen was al voorbij, maar hij wou zijn laatste pepers voor dit smakelijke project wel afstaan.

En toen werd het rondbellen, op zoek naar een geschikte chocolatier om deze ingrediënten samen te brengen. Dat werd Inchoc, in ons eigen Leeuwarden. Met een kopje warme chocolademelk erbij bespraken we alle mogelijkheden en de wildste smaakcombinaties kwamen voorbij.

Chocolatiers Leendert en Emmy bleken al met fantastische ingrediënten te werken. Zo worden de uitgeperste biologische sinaasappels bij het Stenden Hotel niet weggegooid, maar gedroogd en geraspt, om zo verder verwerkt te worden in de chocolade. Dat wilden wij ook wel! De overige ingrediënten die het geheel de juiste pit zou geven konden worden gekocht bij Bioweb.

De chocolatiers gingen aan de slag en op een zondagmiddag in december mochten we het uiteindelijke recept komen proeven en finetunen. Nog een beetje meer gember en een vleugje zeezout? Werken op zondagmiddag is zo opeens helemáál niet vervelend.

Ik had ondertussen al veel van Ingrid’s werk gezien, dus ik wist dat het met de buitenkant ook wel goed zou komen. En toch was ik meer dan blij verrast. Met een indrukwekkend creatief team en een geweldige flair werd de wikkel een toneel waarop Ingrid het verhaal op een fantastische manier vertelde. Over chocolade, fairtrade, mijn chocolade curatorschap en natuurlijk Gosse en zijn stadstuin. Anja van DurvDesign ging aan de slag met mijn foto, en maakte een prachtige illustratie.

En toen stond ik als een ware Willie Wonka op de voorkant van de wikkel van een fantastische chocoladereep. Ik houd dan wel heel erg van over chocolade kletsen, maar hier werd zelfs ik een beetje stil van.

 


Gouden ticket

Reep met PIT - relatiegeschenk Andere Chocolade voor Pit Concept & CopyOm het feest helemaal compleet te maken, vind je bij de reep een gouden ticket. En daarmee maak je kans op twee hele fijne prijzen.

Namelijk:

  1. Een plekje aan tafel bij het Fairtrade diner. Friese topchef Willem Schaafsma kookt, Gosse leidt rond op stadstuin Âsum, en ik (want ja dat doe ik toch het liefst..) praat over chocola. En ik sluit het diner af met een chocoladeproeverij.
  2. Een plekje aan tafel bij ‘Siebrigje’s chocoladeproeverij’. We beginnen de avond met een bakje verantwoorde koffie of thee, en duiken dan de wondere wereld van goede chocolade in. We proeven vijf verschillende repen en je gaat natuurlijk niet met lege handen naar huis.

Hoe je kans maakt op deze mooie prijzen lees je op de verpakking.

Voor beide evenementen geldt dat er beperkt plek is. Zeker zijn van een plekje aan tafel? Of geen gouden ticket in je bezit? Beide evenementen zijn vrij toegankelijk, en ook leuk om cadeau te geven.

Lees op deze pagina alles over de chocoladeproeverij die op 14 april in Leeuwarden zal plaatsvinden.

Meer informatie over het aanmelden voor het fairtrade diner vind je op de website van stadstuin Âsum.


Deze reep is verstuurd als relatiegeschenk en is niet los te koop, helaas. Mocht hier verandering in komen dan lees je dat als eerste op de facebook pagina van PIT Concept en Copy.

Ook op zoek naar een bijzonder chocolicious relatiegeschenk? Ik kom graag een keer langs met mijn collectie bijzondere repen om de mogelijkheden te bespreken!

 

by Siebrigje

Chocoladecurator, verhalenverteller, mensen blij-maker, en eigenaar van Andere Chocolade. Geniet graag veel en vaak van échte chocolade.