De 10 beste reisbestemmingen voor chocoladeliefhebbers

Wat is er leuker dan chocolade eten? Chocolade eten op reis natuurlijk! Zo kun je cacaothee gaan drinken in Berlijn, luxe chocoladegebakjes verorberen in San Francisco of Saigon, of bezoek een cacaoplantage in Grenada of Tobago. Chocolate is always a good idea en dus ook zeker tijdens je vakantie! Hierbij 10 bestemmingen waar je als echte chocoladeliefhebber helemaal uit je dak kan gaan.


1. Grenada

Voor ik in de Fine Chocolate wereld belandde had ik nog nooit van dit piepkleine caraïbische eiland gehoord. Maar Grenada blijkt een waar voorbeeld te zijn voor iedereen die bezig is met fine cacao en chocolade. Op dit eiland groeit namelijk bijzondere trinitario cacao, die er sinds 1999 ook verwerkt wordt tot chocolade, i.p.v. het direct te exporteren. Meer economische activiteit op het eiland dus, en een groeiende bron van toerisme.

Als vakantieganger/chocoladeliefhebber kun je helemaal los gaan op Grenada. Breng vooral een bezoek aan het kleine museum ‘House of Chocolate‘. Met eigen ogen zien hoe cacao gefermenteerd en gedroogd wordt kan in Belmont Estate, en natuurlijk breng je een bezoek aan de felgekleurde chocoladefabriek en bonbonshop van de Grenada Chocolate Company, ook wel ’s werelds meest ethische chocolademerk genoemd.

Grenada Chocolate Company, Hermitage St Patricks, Grenada

Belmont Estate, Belmont, St Patrick, Grenada. 

Extra tip: Boek je trip in mei en je kunt je helemaal storten in het Grenada Chocolate Fest programma (niet te missen onderdeel: “Chocolate tasting on the beach”)

Grenada Chocolate FestivalGrenada Chocolate Festival

foto’s: Grenada Chocolate Fest

 

2. Tobago

Sinds de Tobago Estate reep in de maartbox voorbij kwam ben ik enigzins geobsedeerd door het idee om dit tropische eiland nog een keer te bezoeken. Op Trinidad en Tobago kun je natuurlijk een ultieme zonvakantie houden, maar een bezoekje aan de Tobago Estate zou ook zeker een goede reden zijn om naar dit eiland af te reizen. Je kunt een tour krijgen over deze cacaoplantage en zien hoe op een kleinschalige en authentieke manier de cacao wordt geoogst en verwerkt.

“Great way to learn about how chocolate is produced as well as get a free sample with some rum at the end!” aldus één tripadvisor review.. Oh en dan schijnt er ook nog een prachtige waterval in de buurt te zijn en “visiting both in a day is easily doable”. Dus, move over Texel, er is een nieuw eiland dat we moeten gaan ontdekken!

Tobago Estate – Roborough, Tobago. 

 

3. San Francisco

Nog zo’n bestemming waar iedere reiziger stiekem wel een beetje van droomt. Na een foto genomen te hebben bij de Golden Gate bridge ga je natuurlijk het centrum in (optioneel met de Full House tram..) op zoek naar chocolade! Die vind je gegarandeerd op 740 Valencia Street bij de Dandelion Chocolate factory + shop + cafe. Shop hier de prachtige Dandelion chocoladerepen, of kies voor één van de versgemaakte chocoladegebakjes. Deze smikkel je vervolgens natuurlijk op voor het grote raam, waar je uitzicht hebt op de ruimte waar de chocolade gemaakt wordt.

Dandelion Chocolade, 740 Valencia Street, San Fransisco. 

Extra tip: Ga je niet naar San Francisco maar heb je wel een trip geboekt naar Japan? Neem dan een kijkje bij Dandelion in Tokyo!

4. Parijs

Kijk je kunt natuurlijk eindeloos slenteren langs de Seine met een stokbrood onder je arm, maar nog leuker (en lekkerder!) is dat met een fine chocolate reep in je vuistje!

In het noorden van Parijs vind je de chocolademakers van Ara Chocolat. In dit kleine winkeltje verkopen eigenaren Sabrina en Andres hun bean-to-bar repen en keur aan bijzondere bonbons. Uiteraard allemaal gemaakt van bean-to-bar chocolade, en ook nog eens allemaal vegan. Je hebt een grote kans om deze Venezolaanse micro-batch producenten tegen te komen in de winkel, en met een beetje geluk mag je een kijkje in hun keuken werpen.

Ara chocolat, 54 Rue de Dunkerque, Paris. 

Ara chocolat uit Parijs

foto: Ara Chocolat

 

5. Saigon

10 jaar geleden was ik in Saigon, en toen was ik al onder de indruk van deze bruisende stad. Jammergenoeg bestond Marou Chocolat toen nog niet, anders had ik daar misschien mijn koffers wel voorgoed uitgepakt.

Inmiddels zijn de heren van Marou alweer een aantal jaar bean to bar chocolade aan het produceren in Vietnam, en hebben ze sinds kort een volgende stap gezet: een eigen winkel/café. Hier kun je alle Marou repen scoren, maar ook smullen van waanzinnige gebakjes, bonbons en warme dranken – uiteraard allemaal met Marou Chocolat als basis.

Maison de Marou - Saigon

Foto: Maison Marou

Maison Marou, Calmette St 167-169, Saigon, Vietnam

 

6. London

In Londen vind je de chocoladewinkel van Åkesson’s, vernoemd naar oprichter Bertil Åkesson. Deze Zweedse plantage-eigenaar laat fantastische repen maken door bevriende chocolademaker Pralus. Maar ook veel andere chocolademakers gaan aan de slag met de bonen die van zijn plantage komen, bijvoorbeeld de chocolademakers van Mesjokke. In deze winkel vind je dus naast het hele assortiment aan Åkesson’s repen, ook een keur aan andere bijzondere repen. Leuk om te vergelijken hoe verschillend de repen gemaakt van cacao van dezelfde plantage kunnen zijn!

Extra tip: Als echte chocoholic boek jij je trip natuurlijk rond de tijd dat er ook een chocoladefestival in London is, zoals bijvoorbeeld Chocolate Show London of The Chocolate Festival

Åkesson’s Organic – 15b Blenheim Crescent, Notting Hill – London.

Akesson's chocolateshop in london

Foto: Åkessons’s

 

7. Bali

Er zijn denk ik wel duizend redenen waarom ik persooonlijk graag een bezoekje aan Bali zou willen brengen, maar er is ook een specifieke chocolade reden: Big Tree Farms. Deze cacaoplantage en chocoladefabriek zijn belangrijk voor de Indonesische fine chocolate wereld.

Je kunt een tour boeken door de de chocoladefabriek (geheel gebouwd uit bamboe!), en de winkel bezoeken waar chocolade- en kokosproducten verkocht worden. Of dwaal gewoon door de prachtige omgeving en bewonder de cacaoboom.

Big Tree Farms, Badung, Bali

Big Tree Farms - Bali

Foto: Big Tree Farms

 

8. Amsterdam

Vakantie in eigen land? Geen probleem! In Amsterdam-Noord vind je de chocoladefabriek van de Chocolate Makers. Deze bean-to-bar pioniers van Nederland maken hier al jaren bijzondere repen. Je kunt hun repen op steeds meer plekken in Amsterdam (en daarbuiten) ontdekken. En het allerleukst? Je kunt ook een kijkje in hun fabriek nemen! Boek een chocoladeworkshop en leer hoe het chocolade maken in zijn werk gaat. Smaakt dat reepje gegarandeerd nog een beetje beter van.

The Chocolate Makers, Zesde Vogelstraat 56, Amsterdam

Extra tip: De enige fysieke chocoladewinkel met bean-to-bar repen van Nederland vind je overigens ook in Amsterdam: Chocolatl.

de Chocolatemakers uit Amsterdam

Foto: Chocolate makers

 

9. Berlijn

Wist je dat Duitsers veel meer chocolade eten dan Nederlanders? Hoewel je niet persé veel meer bean-to-bar producenten hebt, zie je wel dat een merk als Original Beans daar goed aan de weg timmert en bijvoorbeeld ook in (biologische) supermarkten ligt.

Heb je na het eindeloze slenteren in de Duitse hoofdstad zin in iets lekkers? Ga dan naar Belyzium. In dit winkeltje/chocoladefabriekje/café kun je terecht voor hun eigen tree-to-bar (ja ze hebben een eigen plantage!) chocolade. Maar je kunt er ook terecht voor een bakje cacaothee, of neem deel aan één van de wekelijkse workshops en maak zelf een chocoladereep. Schmeckt gut!

Belyzium, Lottumstrasse 15, Berlin

Belyzium Berlin - tree to bar chocolademaker

foto: Belyzium

 

10.Keulen

Een fijne Duitse stad voor een weekendje weg, dat is Keulen. En je kunt er ook nog een goed gevulde chocolade-ochtend doorbrengen! Het schokoladenmuseum vind je in het centrum van de stad. Het museum is zwaar gesponserd door Lindt, maar kijk een beetje door het commerciële aspect heen en er valt veel te zien en te leren.

Mijn hoogtepunt was de ‘Jungle Walk’; een stukje tropen aan de Rijn. Met een nagebootst warm en vochtig klimaat én met geïmporteerde cacaobomen (de criollo, forastero, nacional.. als cacaogeek kun je hier los gaan), en andere tropische gewassen.

Schokoladen Museum, Am Schokoladenmuseum 1, Keulen.

Andere Chocolade reis top 10: Keulen

 

Met deze top 10 kun je alvast een beetje wegdromen.. Ga je één van deze bestemmingen bezoeken of ben je al op één van deze chocolade hotspots geweest? Ik ben heel nieuwsgierig dus neem vooral contact op om je verhalen te delen!

 

ps: geen zin om van de bank af te komen en wil je toch van chocolade genieten? Bestel dan één van onze Special Edition cadeauboxen, met een verrassende selectie aan topkwaliteit chocoladerepen.

Puurbox

Melkbox

Mixbox


by Siebrigje

Chocoladecurator, verhalenverteller, mensen blij-maker, en eigenaar van Andere Chocolade. Geniet graag veel en vaak van échte chocolade.