De ware kunst van het chocolade proeven: let’s take it slow.

Wanneer je langzaam en bedachtzaam eet, proef je meer verschillende smaken, ervaar je een veel langere nasmaak, en geniet je er uiteindelijk meer van. Voor chocola geldt dit zeker!

 


Wij selecteerden de mooiste chocoladerepen – perfect voor een kleine chocoladeproeverij!

Puurbox

Melkbox

Mixbox


Doe maar eens deze test:

Pak een blokje chocola in je rechterhand, en steek hem recht voor je uit. Trek je arm langzaam in, je ziet het blokje chocola langzaam naar je toekomen. Bekijk de chocola, met volledige aandacht. Houd de chocola bij je neus, en ruik de verschillende aroma’s. Leg dan het blokje op je tong, en laat het langzaam smelten. Niet kauwen! Sluit je ogen en voel de cacaoboter smelten en de smaken loskomen in je mond.

Welke smaken kwamen er los? Merkte je ook dat er verschillende smaken loskwamen? Blijft er een nasmaak hangen? Doe dan nu deel twee van de test:

Pak een blokje chocolade in je rechterhand, en stop hem in je mond. Kauw alsof je leven er van afhangt; binnen 7 seconden moet de chocolade wel weg zijn.

En wat proefde je deze tweede keer? Kon je nog steeds verschillende smaken ontdekken? En wat gebeurde er met de nasmaak?

 

Chocolade proeven, dat doe je zo! Lees het stappenplan op AndereChocolade.nlChocolade proeven: een klein stappenplan.

Stap 1: Bekijk de chocolade

Elke chocolade ziet er weer anders uit. Een goede reep glimt licht en heeft geen krassen. Is de reep heel donker of juist wat lichter? Dit kun je het duidelijkst zien als je meerdere repen met elkaar vergelijkt.

Stap 2: Luister naar de chocolade

Houd de reep bij je oor en breek er een stuk af. Wat hoor je? Elke reep heeft een ander geluid. De ene reep breekt luid en aanwezig, de ander geeft een zachte krak. Een donkere reep heeft vaak een hardere krak dan een reep met nootjes of met melk.

Stap 3: Ruik de chocolade

Neem een blokje chocolade, en wrijf het licht tussen je vingers. Hiermee warm je de chocolade op, en komen de aroma’s beter vrij. Houd het bij je neus en ruik; ruikt het lekker? zoet? kruidig? Door de chocolade te ruiken krijg je al een goed idee van de smaken die je zo meteen tegemoet zullen komen.

Stap 4: Proef de chocolade

Bijt een blokje chocolade af, en laat het rustig smelten in je mond. De kunst is om het niet gelijk weg te kauwen en door te slikken! De cacaoboter heeft tijd nodig om te smelten, waarna de cacao aroma’s los komen. Wat proef je? 

Meer leren over chocolade proeven en een uitgebreidere versie van dit stappenplan ontvangen?

Meld je dan aan voor de Andere Chocolade nieuwsbrief (rechts onderaan deze pagina), dan krijg je een berichtje wanneer onze exclusieve chocolade proefgids beschikbaar is.

by Siebrigje

Chocoladecurator, verhalenverteller, mensen blij-maker, en eigenaar van Andere Chocolade. Geniet graag veel en vaak van échte chocolade.