Ervaar chocolade als nooit tevoren: Doe een chocolademeditatie

Eén van de bekendste oefeningen in Mindfulness is de oefening met het rozijntje. Een doodnormaal rozijntje eten met je volle aandacht: het klinkt misschien suf maar het is een goede manier om met aandacht iets te ervaren.

Deze oefening is ook heel leuk (en lekkerder..) om met chocolade te doen. Van kinds af aan zijn we namelijk gewend om chocolade in ons mond te stoppen, en gelijk weg te kauwen. En snel nog een stukje te nemen… met het welbekende schuldgevoel vaak als gevolg.

Dit patroon kun je doorbreken door een kleine chocolademeditatie te doen, en met aandacht alle verschillende facetten van chocola te ontdekken, en zo er écht van te genieten.

Tip: doe deze meditatie met een stuk kwaliteitschocolade. Chocolade gemaakt van goedkope cacao heeft veel minder smaken en kan zelfs vrij onaangenaam zijn om heel langzaam op te eten.

Puurbox

Melkbox

Mixbox


Hoe doe je een chocolademeditatie?

Ga comfortabel zitten. Dit kan aan tafel zijn, op een fijne stoel, of zelfs op een meditatiekussentje. Het doel van deze meditatie is om op een ontspannen manier te ontdekken hoe bijzonder chocolade is. Wellicht voelt het een beetje gek en bijna onnatuurlijk om zo langzaam een blokje chocolade te eten – maar geloof me, het geeft een hele andere proefsensatie.

Zorg ervoor dat het blokje voor je op een schaaltje ligt. Sluit vervolgens je ogen, en adem een paar keer diep in en uit. Ontspan je schouders en focus op je ademhaling. Laat gedachten komen en gaan, ze zijn allemaal onbelangrijk, het enige waar jij nu aandacht voor hebt is de chocolade.

Chocolademeditatie door Andere Chocolade

Open nu je ogen weer.

Bekijk

Pak het blokje chocolade en neem rustig de tijd om het te bekijken. Glimt het? Wat voor kleur heeft het? Ziet het er lekker uit? Hoe ziet het breekvlak eruit?

Luister

Breng vervolgens het blokje heel langzaam naar je oor. Sluit je ogen weer en luister: hoor je iets? Als het blokje groot genoeg is, is dit het moment om het te breken. Hoe klinkt deze krak?

Ruik

Leg nu één helft weer op het schaaltje, en breng het andere blokje richting je neus. Het is tijd om te ruiken. Sluit wederom je ogen, en adem diep in door je neus, en weer langzaam uit. Ruik de aroma’s. Je kunt het blokje een beetje warm maken tussen je vingers, of houd je andere hand rondom je neus om een kommetje te creeëren.

Ruikt het zoet? kruidig? aards? Roept het bepaalde herinneringen op? Kun je bepaalde specifieke aroma’s eruit opmaken? En belangrijk: krijg je al zin om het blokje op te eten? Je kunt proberen de aroma’s te benoemen, maar doe dit zonder oordeel. Ruikt het gewoon lekker en verder niets? Dan is dat helemaal oké.

Smelt

Neem de tijd om goed te ruiken en je klaar te maken voor het volgende onderdeel: het proeven. Wanneer je er klaar voor bent leg je het blokje voorzichtig op je tong. Laat hem rondgaan in je mond, maar bijt er niet op! We laten het blokje op zijn eigen tempo smelten.

Nu zullen er allemaal smaken loskomen. Laat het blokje langzaam zijn gang gaan, en focus je aandacht op het smelten. Hoe voelt dit?

Geniet

Nadat de chocolade gesmolten is is het tijd om de nasmaak te onderzoeken. Proef je dezelfde smaken als zonet? Of komt er een andere smaak vrij? Hoe lang blijft de smaak hangen?

Blijf zo nog een paar minuten zitten, en open dan je ogen.

Je hebt zojuist ervaren hoe het is om een blokje chocolade al je aandacht te geven. Vond je dit een leuke oefening en denk je dat anderen er ook baat bij hebben om chocolade op een andere manier te ervaren? Deel dan dit bericht op social media:

 

by Siebrigje

Chocoladecurator, verhalenverteller, mensen blij-maker, en eigenaar van Andere Chocolade. Geniet graag veel en vaak van échte chocolade.