Koelkast in de ban! Zo bewaar je chocolade om het in topconditie te houden.

“Oh ik heb nog wel wat lekkere chocola liggen!” Of het wel of niet lekkere chocolade is weet ik op het moment dat mijn gastvrouw of -man het wil pakken nog niet, maar als ik zie dat de koelkastdeur open gaat is het begin helaas niet goed. Chocolade heeft speciale aandacht nodig, zeker als het op bewaren aankomt. Niet in de koelkast dus, maar hoe moet het dan wel?

Donker, koel, geurloos: chocolade houdt niet van spanning!

Ten eerste, die koelkast. De gedachte is niet gek; je wilt niet dat je chocola smelt, dus je wilt het koel bewaren. We hebben allemaal wel eens een plakkerig gesmolten chocolaatje tijdens een lange warme autoreis gehad, niet echt aan te raden. Smelten zal de smaak van onze bijzondere bean-to-bar reep zeker niet ten goede komen, dus dat willen we niet!


Ontdek de smaken van topchocolade! Bestel één van onze special edition boxen en ervaar het zelf.

Puurbox

Melkbox

Mixbox


Gesmolten chocola.. oeps! Ondanks dat je chocola niet in de koelkast hoeft te bewaren, is bewaren in de volle zon ook niet aan te raden!

Oeps, een reep op tafel laten liggen terwijl de zon lekker fel schijnt.. Het tegenovergestelde van rust, reinheid en regelmaat!

Maar: chocolade smelt op lichaamstemperatuur, en met een gemiddelde kamertemperatuur van 20 graden in Nederland is er bijna nooit echt smeltgevaar. Mocht je chocolade toch gesmolten zijn (de buurvrouw heeft je bij haar bezorgde pakketje op de kachel gelegd, je rijdt door zuid-frankrijk zonder airco, je hebt per ongeluk een reep meegenomen de sauna in), even kort de koelkast in kan dan helpen. Maar zo gauw de reep weer een vaste vorm heeft aangenomen kun je hem het beste eruit halen.

Chocola is een echte geurvreter. Naast dat het dus niet nodig is om het in de koelkast te bewaren, is de koelkast vaak een plek waar sterk geurende etenswaren bewaard worden. Geen fijne plek dus! Nog een big no-no: bewaar je chocolade vooral niet naast de flessen afwasmiddel en allesreiniger. Als de chemische geur in de chocolade trekt, kan de reep oneetbaar van worden.

Chocola vaart het beste bij rust, reinheid en regelmaat

Daarom is het voor de chocolade ook belangrijk dat er zo weinig mogelijk temperatuurschommelingen zijn. Nog een reden waarom je een reep niet in en uit de koelkast moet nemen. Chocolade bewaar je bij voorkeur tussen de 14 en 18 graden, en met een luchtvochtigheid tussen de 50 en 70%. Heb je een (wijn) kelder? Dan is dat vaak een goede plek. Maar een voorraadkast, keukenkastje of een lade kunnen vaak ook prima aan deze voorwaarden voldoen.

Een reep chocolade kun je na openen in de verpakking bewaren, maar nog beter is het om het in een stuk aluminiumfolie te wikkelen. Of, als je het helemaal als een ware pro wilt doen, bewaar de reep dan een ziplock zakje.

Houdbaarheidsdatum

Chocolade heeft net als al ons voedsel een houdbaarheidsdatum. Deze is lang, chocola kan wel jaren goed blijven. Je hoeft dus niet bang zijn dat je reep snel gaat verschimmelen. Maar in tegenstelling tot bij een goede fles wijn, wordt de smaak van chocola er niet veel beter op als je hem jaren bewaard. Toch maar zo snel mogelijk een avondje inplannen om lekker te genieten van je chocoladereep dus.

 

 

by Siebrigje

Chocoladecurator, verhalenverteller, mensen blij-maker, en eigenaar van Andere Chocolade. Geniet graag veel en vaak van échte chocolade.