De novemberbox: 4 chocolademakers om bij weg te smelten

De novemberbox is de allereerste box die Andere Chocolade de wereld in heeft gestuurd. Uiteraard wilden we beginnen met een knaller van een aanbod, daarom hebben we na veel proeven uiteindelijk vier hele fijne repen van vier bijzondere chocolademakers geselecteerd. Graag stel ik ze aan je voor!

Melt don’t munch

Zoals ik in dit artikel al schreef; laat de chocolade zachtjes smelten in plaats van het gelijk weg te kauwen. Omdat dit zo belangrijk is heeft deze box als thema ‘Veel Smeltplezier’ mee gekregen. Er valt ontzettend veel te leren over chocolade en cacao, maar ook als je alleen maar van je repen wilt genieten is er 1 belangrijk ding dat je moet weten: take it slow!

De vier winnaars

marourepenIn deze box wou ik een goede afspiegeling van de spannende ontwikkelingen in chocoladeland. Daarom heb ik bijvoorbeeld gekozen voor het nog jonge Marou. De beide heren die dit bedrijf hebben opgericht zijn bijzonder charismatisch, maar ook pragmatisch. Chocola moet goed van smaak zijn, maar er ook goed uitzien! De prachtige verpakking springt dan ook erg in het oog; wat een cadeautje. Wist jij dat Vietnam een cacaoproducerend land was? Ik leerde dit pas na Marou ontdekt te hebben. Ze winnen wereldwijd prijzen voor hun prachtige chocola, en zijn veelvuldig te vinden op chocoladefestivals en in de media. Je kunt dus wel stellen dat ze eigenhandig Vietnam op de cacaokaart hebben gezet. Eén van hun prachtige repen verdiende dus zeker een plekje in de eerste box.

Maar ook dichter bij huis ontdekte ik een paar chocolademakers met een goed verhaal. EerMesjokke_anderechocoladeder dit jaar maakte ik kennis met de heren van Mesjokke. De Utrechtenaren onder ons hebben deze reep misschien al eens voorbij zien komen, want in steeds meer delicatessenwinkels kun je een Mesjokke-fix halen. Maar ook in London is er een winkel waar je terecht kunt. Deze chocolademakers stoppen uiteraard geen onnodige toevoegingen in hun chocola, maar wel veel liefde, humor en groove. Met elke maandag een ‘Mesjokke plaatje van de week’ (like ze daarvoor even op hun facebook), en een fantastische spotify playlist, kun je al meestampend op de beat, en met een kleine heupdraai van links naar rechts, zachtjes hun bijzondere D.A.R.C. Angel laten smelten. Rock ’n Roll dus, met deze fijne Nederlandse chocolademakers.

En dan een iets oudere rot in het vak. Willie Harcourt Cooze is de man achter Willie’s Cacao. Mede dankzij een eigen televisieprogramma heeft Willie Harcourt Cooze veel bekendheid gegenereerd in zijn thuisland. Zoals ze in Engeland gewend zijn om melk in hun thee te drinken, zo zien de Britten ook het liefst melk in hun chocolade.. Willie besloot dat het tijd werd dat de Britten kennis maakten met proper chocolate, gemaakt van goede, pure cacao. Willie is een bijzondere chocolademaker omdat hij ook een chefkok is. Zijn eerste stappen in chocoladeland waren dan ook niet om een reep te maken, maar om cooking chocolate op de markt te brengen. In zijn televisieprogramma zie je hem dus ook veelvuldig koken met zijn eigen chocolade, en hij heeft ook meerdere kookboeken uitgebracht vol met recepten ter inspiratie wat je mwillie's cacao - andere chocoladeet chocolade kunt doen. Nou zijn er meer chocolademakers die een achtergrond hebben in de keuken, en er zijn ook chocolademakers die een eigen cacaoplantage hebben, maar Willie heeft dus gewoon beide. En dan reist hij ook nog de hele wereld over op zoek naar nóg meer goede cacaobonen om chocolade van te maken. Slaapt hij wel eens? Nee, waarschijnlijk niet. Maar op een inspirerende manier hele fijne échte chocolade aan de man brengen, dat doet hij zeker. Zijn plekje in de eerste box is dus zeker verdiend.

Ten slotte, Madécasse. Madecasse is een mooi voorbeeld van een andere ontwikkeling in de chocoladewereld: steeds meer chocolademerken produceren hun repen in het land waar ook de cacao groeit. Economie 101: voeg waarde toe aan je product (chocolade maken, verpakken en verschepen), in plaats van louter de grondstof te exporteren. Madécasse is een social enterprise waarbij succes niet alleen wordt afgelezen aan de winstcijfers, maar met name gekeken wordt naar de sociale impact dat het bedrijf heeft. Opgericht in 2006 door twee amerikaanse vrienden, die met een gedeelde liefde voor Madagascar en voor de Malagassische cacao aan de slag gingen. Samen hebben ze ook een flinke portie doorzettingsvermogen, want de makkelijkste route om een bedrijf te starten is dit natuurlijk niet. Zo heeft het bedrijf letterlijk bruggen moeten bouwen, om er voor te zorgen dat de cacao getransporteerd kon worden van de cacaoboer naar de fabriek. Madécasse verdient wat ons betreft een ere podium, en zeker een plekje in de november box.Madecasse_anderechocolade

Ook zo benieuwd naar deze bijzondere chocolademakers?

Er zijn nog enkele losse boxen over, bestel hier de november box om kennis te maken met de repen van deze bijzondere chocolademakers. 

Of sluit een chocoladeverzekering af en je ontvangt in de laatste week van deze maand weer een nieuwe doos met 4 bijzondere repen van weer 4 andere chocolademakers. Veel smeltplezier!


Blijf op de hoogte van het laatste Chocoladenieuws en volg Andere Chocolade op Social Media:

 

 

by Siebrigje

Chocoladecurator, verhalenverteller, mensen blij-maker, en eigenaar van Andere Chocolade. Geniet graag veel en vaak van échte chocolade.