De maartbox: ¡Viva la inspiración!

De reis door de Afrikaanse cacaowereld voor de februaribox was goed bevallen, en dus werd het tijd om de oceaan over te steken naar dat andere belangrijke cacaocontinent: Zuid-Amerika. Daar valt voor iedere cacao- en chocoladefan heel wat inspiratie op te doen en dus was de keuze voor een thema snel gemaakt. Welkom ‘inspiración’ box! 

De werktitel voor deze box was overigens lange tijd ‘Zuid Amerika deel 1’, wetende dat er nog zeker een deel 2,3 en 4 wel te vullen waren. Er gebeurt duizelingwekkend veel in Zuid-Amerika, zowel in het herontdekken van cacaosoorten als in de productie van mooie chocolade van die kwaliteitscacao. Uiteindelijk viel de keuze op 4 repen die alle vier een ander verhaal vertellen, met ieder een Zuid-Amerikaans tintje.

Hoja Verder reep - Andere ChocoladeDe vrolijke oranje verpakking van Hoja Verde doet misschien bijna hollands aan, maar niks is minder waar. Hoja Verde is een trots Ecuadoriaans chocoladebedrijf, opgericht in 2006. De familie Letort, die nu dus volop in de chocolade zit, maakte eerst furore in de bloemensector. Toen ze ontdekten dat er van de ecuadoriaanse cacao maar weinig ecuadoriaanse chocolade werd gemaakt, belandden ze in de chocolade. Met topkwaliteit cacao uit de provincie Esmeraldas en met receptuur advies van Georg Bernadini, (inderdaad die duitse über chocoladekenner met wiens Ghana reep wij vorige maand kennis maakten), is dit helemaal goed gekomen. En, in tegenstelling tot veel zuid-amerikaanse chocolademerken, exporteert dit merk ook volop. En zo kunnen wij hier gelukkig ook genieten van die Ecuadoriaanse liefde.

En dan, in het stemmig zwart/wit/grijs met een fel roze randje: de piura porcelana van Original Beans. Original Beans is opgericht door een Duitser, heeft een hoofdkantoor in Amsterdam en maakt gebruik van de productiefaciliteiten van het Zwitserde Felchin. De link met Zuid-Amerika? De fantastische porcelana cacao waar deze reep van gemaakt is. Deze ‘witte cacao’ groeit in Peru, en is uiterst schaars. Dus daar moet je vervolgens wel echt een mooie reep mee gaan maken. Nou, laat dat maar aan Original Beans over. Het roze randje op deze verpakking geeft al een goed idee wat er komen gaat: zomer! Frambozen, limoen, een nootachtige smaak.. Maar niet alleen de bijzondere peruaanse cacao die gebruikt werd is een reden waarom deze reep een plekje in de box verdiende. Juist ook de bedrijfsvoering van Original Beans is bijzonder inspirerend. Gooi die roze verpakking dus niet achteloos weg want Original ‘Natuurconservatie’ Beans legt je hun werkwijze haarfijn uit op de binnenflap van hun wikkel (die overigens ook weer volledig afbreekbaar is, kijk maar).

De inspiración box van Andere Chocolade

Inspiración heet deze box, en hoewel alle 4 deze repen een inspirerend verhaal herbergen, begon mijn hart wel heel hart te kloppen toen ik las over Duane Dove’s avonturen op Tobago. Tobago, dat samen met Trinidad een land vormt in de Caraïben, is namelijk de geboortegrond van de trinitario cacaosoort. Duane, die opgroeide op een cacaoplantage, keerde na omzwervingen door Europa en Noord-Amerika terug naar zijn geboorteland. En bouwde daar de cacaoplantage Tobago Estate op.

Dit is een ‘single estate’ reep: alle cacao komt van die ene plantage. En die plantage, die kun je ook bezoeken, mocht je op een vrijdagochtend in de buurt zijn, dan kun je mooi even met Duane over cacao kletsen en een verse trinitario cacaovrucht open hakken. De chocoladefabriek waar deze reep gemaakt is vind je overigens in Frankrijk. François Pralus, misschien wel Frankrijk’s bekendste chocolademaker, toverde Duane’s bonen om tot de beauty die in je de inspiración box vindt.

Taza Chocolade - maartbox Andere ChocoladeTenslotte, in deze box de vreemdste eend in de bijt: Taza. Taza is een ‘mexican style chocolate’, zoals het trots op de verpakking prijkt. De cacao wordt grof gemalen, en niet geconcheerd, wat zorgt voor een erg grove structuur waarin je zelfs de suikerdeeltjes nog kunt zien schitteren.

Eigenaar Alex Whitmore leerde dit type chocolade kennen toen hij op reis was in Mexico. Gefascineerd door de indrukwekkende smaken en de voor hem onbekende structuur wist hij dat hij dit type chocolade wou introduceren in zijn thuisland Amerika.

Een zachte romige smooth structuur wordt vaak geroemd in een chocoladereep, juist daarom is het zo leuk om een keer kennis te maken met een chocolademaker die het helemaal anders doet. Inspirerend? Wat mij betreft zeker, en dus kreeg Taza een mooi plekje in de inspiración box.


Ook zo benieuwd naar deze bijzondere chocolademakers?

Bestel hier de Inspiración box om kennis te maken met de repen van deze bijzondere chocolademakers. Let wel: op=op!

Of sluit een chocoladeverzekering af en je ontvangt in de laatste week van deze maand weer een nieuwe doos met 4 bijzondere repen van weer 4 andere chocolademakers. Veel smeltplezier!

by Siebrigje

Chocoladecurator, verhalenverteller, mensen blij-maker, en eigenaar van Andere Chocolade. Geniet graag veel en vaak van échte chocolade.