De decemberbox: 4 duurzame chocolademakers met hoofdletter D.

Uit alle prachtige chocolademerken die veelal een duurzame inslag hebben, heb ik na lang wikken en wegen 4 gekozen die een plekje kregen in de ‘Da’s Duurzaam’ decemberbox. Ik stel ze graag aan je voor.

Een chocoladefabriek in Amsterdam Noord

Er waren eens 2 heren die in Amsterdam Noord een chocoladefabriekje begonnen.. Zo begint het verhaal van Enver en Rodney, ‘de chocolatemakers’.

Chocolatemakers in Amsterdam

Jaren geleden, toen ze alleen nog maar de ‘gorilla bar’ maakten, was ik al groot fan. Wat een fantastische reep met een fantastisch verhaal, een chocolade gemaakt in ons eigen Amsterdam.

Kenmerkend aan de chocolatemakers is dat ze bijna niks weggooien. De cacaodoppen? Perfect als compost voor de moestuin. De pallets die je bij veel fabrieken doelloos op elkaar gestapeld ziet liggen? Niet bij de chocolatemakers, daar maken ze er namelijk kistjes van die als display fungeren in winkels. En ook niet onbelangrijk: hun repen worden niet ingepakt in plastic of alumuniumfolie, maar in biologisch afbreekbaar papier. Al met al werden ze in 2014 terecht uitgeroepen tot de meest duurzame ondernemers van Amsterdam.

De Tres Hombres reep die je in de decemberbox vindt wordt gemaakt van cacao uit de Dominicaanse Republiek. Die cacaobonen worden opgehaald door de schippers van het Tres Hombres schip, en op windkracht naar Amsterdam gebracht. Vanaf de kade in Amsterdam Noord worden de cacaobonen met de fiets naar de fabriek van de chocolatemakers gebracht, waar de chocolatemakers zich vervolgens uitleven met hun eeuwenoude, zelf opgeknapte machines. Het resultaat? Een reep waar iedere Nederlander wel een beetje trots op mag zijn en die een meer dan verdiende plek in Andere Chocolade’s duurzame box heeft verworven.

Chocolate + Conservation

Original Beans - Andere Chocolade

Philipp Kaufmann is een Duitse milieubeschermer die ondermeer werkte voor het Wereld Natuur Fonds.

Hij is ongetwijfeld Original Beans begonnen om heel veel mensen heel blij te maken met zijn chocolalde (want dat doet hij!), maar zijn primaire reden is dat hij herbebossingsprojecten wil ondersteunen. Een gedeelte van de verkoopprijs wordt hiervoor gereserveerd, zodat er met trots one bar one tree op de verpakking prijkt. Oftewel: voor iedere reep die verkocht wordt, zal er een nieuwe cacaoboom geplant worden.

De bonen van deze reep komen uit Congo. Naast het Virunga National Park, waar hard gewerkt wordt om het leefgebied van de gorilla’s te beschermern, worden cacaobomen geplant. Dit zorgt voor betere economische perspectieven voor de bevolking, en een natuurlijke bufferzone rondom dit belangrijke natuurgebied. Oh en de chocola? Award winning (zoals dat in het Engels zo mooi omschreven wordt) en een voorbeeld voor vele andere chocolademakers. Prachtig!

“I don’t want to damage anyone”

Pacari chocolate - Andere ChocoladePacari is een ware pionier op het gebied van verantwoord geproduceerde fine chocolate. In 2005 begonnen Santiago Peralta and Carla Barboto dit chocolade merk in hun thuisland Ecuador, en ondertussen zijn ze al 126(!) internationale prijzen verder.

Pacari pioniert met name met bijzondere smaken. Ze mixen superfoods en bijzonder fruit in hun chocolade, en ze doen dat dus niet onverdienstelijk. Hun reep met citroengras is zelfs de favoriete reep van the one and only Oprah!

Uit hun assortiment van tientallen repen heb ik uiteindelijk gekozen voor de reep met Andean blueberries. Tijdens het Origin Chocolate Event in Amsterdam vertelde Santiago over dit bijzondere besje, die alleen in het Andes gebergte groeit. Voordat Pacari begon met deze besjes in hun repen op te nemen, werd er eigenlijk alleen maar soep van gemaakt, waar niet veel mee te verdienen viel. Gelukkig heeft dit besje in de Pacari chocolade een veel betere plek gevonden.

Alle ingrediënten die Pacari gebruikt zijn biologisch. Een logischere keuze kan er niet zijn aldus Santiago, want, zo sluit hij zijn presentatie af: “I don’t want to damage anyone”. Amen.

The power of life volgens Diego Badaró

Brazilië kende ooit een bloeiende cacaosector, in de vorige eeuw was het zelfs een tijdje het grootste cacao producerende land ter wereld. Maar in de jaren ’80 veranderde dit in moordend tempo. De gevreesde cacao ziekte witches broom verwoeste bijna alle cacaobomen,AMMA chocolade - Andere Chocolade en veel plantages werden noodgedwongen verlaten.

Diego Badaró is de 5e generatie uit een familie van cacaoplantage eigenaren. 30 jaar nadat ook de plantage van zijn familie getroffen werd, besluit hij om de plantage nieuw leven in te blazen. En fantastische chocolade te maken van zijn eigen cacaobonen.

Zijn grootste drijfveer? De biodiversiteit van Brazilië behouden. Hij besluit geheel over te stappen op biologisch, om zo de bomen uiteindelijk resistenter te maken tegen ziekten, én omdat dit beter bij zijn visie past.

“I want to re-connect people to the essence of life” zo vertelt hij, met een iets wat dromerige blik in zijn ogen, tijdens zijn presentatie in Amsterdam eerder dit jaar. En later doet hij er nog een schepje bovenop: “I want to share the power of life through chocolate”. Die power, dat ruik, proef en voel je bij het langzaam laten smelten van een blokje Amma. Een product gemaakt van de vruchten die groeien in het gebied met de meeste dioversiteit per m2 met als doel om dit vooral in stand te houden, daar helpen wij natuurlijk graag aan mee.


 

Ook zo benieuwd naar deze bijzondere chocolademakers?

Decemberbox Andere ChocoladeDeze limited edition is nog beschikbaar, bestel hier de decemberbox om kennis te maken met de duurzame repen van deze chocolademakers. Let wel, op=op!


Blijf op de hoogte van het laatste Chocoladenieuws en volg Andere Chocolade op Social Media:

 

I

 

 

by Siebrigje

Chocoladecurator, verhalenverteller, mensen blij-maker, en eigenaar van Andere Chocolade. Geniet graag veel en vaak van échte chocolade.