De januaribox; op een pittig nieuw jaar!

Een box samenstellen voor de allereerste maand van een gloednieuw jaar.. dan weet je dat je met iets bijzonders moet komen. Terwijl ik de hele maand december werkte aan een speciaal project  nestelde zich gelukkig een idee; met pit!

Bij pit denk je al gauw aan de knalrode chilipepers. Een enkele chocolademaker waagt zich hieraan want het kan fastastisch werken. Nou zijn wij in Nederland vaak niet echt gewend om pittig te eten, maar in grote delen van de wereld juist wel. Daarnaast hebben chocolade en chilipeper al sinds het begin van het chocoladetijdperk, toen chocolade alleen nog als opwekkende drank genuttigd werd, een gelukkig huwelijk. Kom maar op met die pit dus! Zou je zeggen..

cadeaubox met pit

In deze box vind je geen reep met chilipeper. Hoewel ik wel een goede kandidaat gevonden had, bleek deze véél te pittig. De peper moet de chocolade natuurlijk niet overschaduwen. Geen chilipeper dus, maar wat wel? Ik stel graag de vier repen uit de januaribox aan je voor.

Akessons wild pepperIn de doos met pit vind je uiteraard een reep met peper. Een bijzondere reep met, komtie, wilde voatsiperifery peper. Pittig, maar meer op een hartige manier dan de help-mijn-tong-staat-in-brand manier. Akesson’s is geen onbekende in de chocoladewereld. Als zoon van een Zweedse diplomaat heeft hij altijd al veel van de wereld gezien, en besluit uiteindelijk in Madagascar een cacao- en peperplantage op te bouwen. Zijn cacaobonen zijn geliefd bij vele chocoladeproducenten en chefs, maar hij besluit niet alles te verkopen en een gedeelte van de bonen zelf te houden om er chocolade van te laten maken. En niet zonder succes, alleen al deze reep heeft zoveel prijzen gewonnen dat het al bijna niet meer op de verpakking past..

Waar peper gaat, komt zout eigenlijk altijd mee. Zout is de meer klassieke smaakmaker in de chocoladefabriek, en razend populair. Het groffere zout, zoals in deze reep het zeezout uit het Britse Cornwall, is een terugkerende verrassing wanneer je de chocolade langzaam laat smelten. Topkwaliteit cacao van de nacional variëtiet uit Ecuador, suiker en zout: breng het naar een klein fabriekje in Engeland et voila: de prachtige Seed and Bean met Cornish Sea Salt.

Seed and Bean is een merk dat in Engeland aardig aan de weg timmert. Met sinds dit jaar nieuwe frisse verpakkingen en inmiddels 18(!) verschillende smaken, weet dit bedrijf heel wat smaakpupillen uit te dagen en gelukkig te maken. De repen zijn biologisch, fairtrade, veelal vegan en/of kosher en gemaakt met natuurlijk ingrediënten. Ja dat is een hele mond vol; maar dat zijn hun repen ook. Langzaam laten smelten en genieten maar!

cadeaubox met pit

Terwijl ik zo in de donkere dagen voor kerst een box moest samenstellen dwaalden mijn gedachten af en toe af naar dat andere prachtige seizoen: de zomer. Handdoekje mee en naar het strand, en als het even kan een goede cocktail erbij.

Dat beeld werd de inspiratie voor de keuze van de combava & pink pepper reep van het prachtige Malegassische merk Menakao. Net als Madécasse (die we eerder in de novemberbox tegenkwamen), wordt deze reep gemaakt in Antananarivo. De combava is een type limoen, en groeit net als de pink pepper en de cacao op Madagascar. Pittig, zurig, en een hele lekkere melt, deze reep nodigt je uit om even je ogen te sluiten en weg te dromen.

Veel chocolade dat gemaakt worden in hetzelfde land als waar de cacao vandaan komt is er (nog)niet. En toch heb ik naast Menakao nog een bijzonder merk weten te vinden dat chocolade maakt van cacao dat om de hoek groeit: Grenada Chocolate Company.

Lang hoefde ik hier overigens niet voor te zoeken, dit chocoladebedrijf is een ware pionier en groot voorbeeld in de chocoladewereld, en staat dus veel in de belangstelling. Opgericht in 1999 door de idealistische Amerikaan Mott Green die chocolade wou produceren from tree to bar op het kleine troptische eiland Grenada. En dat dus wel zo duurzaam mogelijk. Nou heeft Grenada gelukkig al goede cacao, maar alle machines moesten worden geïmporteerd en de know-how met de jaren opgebouwd. Of dat is gelukt is? En of! De chocolade business op Grenada is dankzij deze man booming, en wij kunnen ons te goed doen aan de heerlijke nib-a-licious reep.

Een chocoladefabriek met zó’n goed verhaal; dat nodigt natuurlijk uit tot mooie filmpjes. Op youtube vind je er vele, waaronder dit één van mijn favorieten is:

Ook zo benieuwd naar deze bijzondere chocolademakers?

Bestel hier de Met Pit box om kennis te maken met de repen van deze bijzondere chocolademakers. Let wel: op=op!

Of sluit een chocoladeverzekering af en je ontvangt in de laatste week van deze maand weer een nieuwe doos met 4 bijzondere repen van weer 4 andere chocolademakers. Veel smeltplezier!


Blijf op de hoogte van het laatste Chocoladenieuws en volg Andere Chocolade op Social Media:

 

by Siebrigje

Chocoladecurator, verhalenverteller, mensen blij-maker, en eigenaar van Andere Chocolade. Geniet graag veel en vaak van échte chocolade.