De meibox: Madagascar

In februari maakten we al een kleine cacaoreis door Afrika, en ontdekten toen de bijzonder smaakvolle reep van Tibor Szanto gemaakt van Malagassische cacao. De cacao die op dit eiland is echter zó mateloos populair dat steeds meer chocolademakers een Madagascar reep in hun assortiment opnemen. En gelukkig maar, want van deze befaamde cacao worden prachtige repen gemaakt.

In de Madagascar box vind je 4 repen gemaakt op Madagascar zelf, en twee gemaakt in Europa. Maar voor alle vier geldt, hoe verschillend ze ook zijn, dat ze gemaakt zijn van de allerfijnste Malagassische cacaoboontjes.

Omnom

Omnom Madagascar reep gemaakt in IJsland.

Omnom, oh omnom. Tot op de puntjes verzorgde Omnom. Aan alle kanten scoort dit chocoladebedrijf bonuspunten. De repen van onmon worden gemaakt op IJsland, inderdaad één van de laatste landen waar je zo’n chocoladebedrijf zou verwachten. De verpakking – magnifique, en zo slim. Het buitenste karton doet namelijk ook dienst als schaaltje, zodat je de chocolade gemakkelijk kunst serveren wanneer je indruk wilt maken op je vrienden. Omnom is begonnen, zoals zo veel kleine chocolademakers, door de nieuwsgierigheid naar cacao van mede-eigenaar Kjartan Gíslason die op hele kleine schaal begon met chocolade maken. Hoewel ze inmiddels uit hun jasje gegroeid en dus verhuisd zijn, was de eerste Omnom chocoladefabriek gevestigd in een voormalige benzinepomp! (In mijn hoofd omringd door lege wegen, kuddes schapen en uitgestrekte fjorden..).

En tenslotte, wat ik ook zo leuk vind aan dit IJslandse chocolademaker, Kjarten en zijn team houden erg van experimenteren, zo maakten ze al een reep met het in IJsland mateloos populaire Lakrís, oftewel drop. In de Madagascar box vind je een reep gemaakt van Malagassische cacao, zonder rare fratsen, maar een reep die perfect in balans is en vooral verslavend lekker.

Menakao & Mádecasse

Er zijn een drietal bean-to-bar chocolademakers op Madagascar, en twee ervan schitteren in de Madagascar box.

Menakao is ‘Truly Madagascan’ en dat is fijn, want Madagascar is een land dat volop in ontwikkeling is dus de banen die de eigenaren van de chocoladefabriek creëren zijn zeer welkom. Het leuke aan Menakao is dat het hele merk zóveel trots uitstraalt over de mensen en de producten van dit eiland. Op elke reep schittert iemand van één van de vele verschillende volkeren die op Madagascar wonen, en alle ingrediënten die gebruikt worden voor hun chocolade zijn lokaal.

Mádecasse toasted coconut - chocolade uit Madagascar

De repen van Madécasse worden in de Malagassische hoofdstad Antananarivo geproduceerd. De Amerikaanse vrienden achter dit merk hebben niet alleen een groot hart voor Madagascar (en hebben daar jaren gewoond), maar ook een goed internationaal netwerk om zo de hele wereld kennis te laten maken met de fijne chocolade die gemaakt wordt van Malagassische cacao.

Hoewel je bij een ‘tropische eiland’ misschien niet gelijk aan Madagascar denkt (het is maar liefst 14x groter dan Nederland dus niet bepaald klein en idyllisch), heeft Mádecasse met deze toasted coconut reep een heerlijk tropische verrassing afgeleverd. Dus zet een stoel in de tuin, leun achterover en geniet!

Tenslotte, wat deze box echt compleet maakt, is de Madagascar reep gemaakt door het echtpaar achter het Schotse Chocolate Tree. De passie van dit stel voor goede cacao spat aan alle kanten ervan af. Zo reizen ze geregeld vanuit hun thuisbasis Edinburgh naar de cacaoplantages waar hun bonen vandaan komen. In het geval van hun Madagascar reep is dat de plantage van Bertil Åkkeson (inderdaad, de Zweed wiens eigen reep we tegenkwamen in de januaribox). Chocolade maken kunnen ze als de beste, maar gelukkig schrijven ze ook mooie verhalen over hun avonturen op weg naar de cacao, lees maar!

Chocolate Tree chocolade uit Edinburgh


Ook zo benieuwd naar deze bijzondere chocolademakers?

Bestel hier de Madagascarbox om kennis te maken met de repen van deze bijzondere chocolademakers. Let wel: op=op!

Of sluit een chocoladeverzekering af en je ontvangt in de laatste week van deze maand weer een nieuwe doos met 4 bijzondere repen van weer 4 andere chocolademakers. Veel smeltplezier!

 

 

by Siebrigje

Chocoladecurator, verhalenverteller, mensen blij-maker, en eigenaar van Andere Chocolade. Geniet graag veel en vaak van échte chocolade.