De februaribox: this time for Africa

Het is alweer een paar jaar geleden dat Shakira al dansend en zingend Afrika toejuichte in haar ‘Waka Waka’ lied, zet je hem er even bij aan? Tsamina mina zangalewa…’Cause this is Africa!

De twee belangrijkste cacaoproducerende landen, de Ivoorkust en Ghana, liggen op het Afrikaanse continent. Maar ook in Congo, Tanzania en op Madagascar groeit cacao waar chocolademakers mee aan de slag zijn gegaan. Tijd voor een Afrika box dus!

Februaribox Afrika van Andere Chocolade

Georg Bernadini liet cacaobonen vanuit Ghana naar zijn chocoladefabriekje in Duitsland brengen. Tijdens het Origin Chocolate Event proefde ik deze Ghana reep voor het eerst. Hoewel alle aandacht natuurlijk eigenlijk naar de chocolade moet gaan, lette ik toch ook even op het publiek. Met een zaal vol chocolade afficionados was het mooi om te zien hoe er geconcentreerd geproefd werd, gevolgd door positieve reactie’s en blije gezichten. Wat deze reep bijzonder maakt is zijn oorsprong. Het is namelijk best uniek dat er een reep met Ghanese cacaobonen gemaakt wordt. Maar Ghana is toch een cacaogrootmacht? Inderdaad, maar de zogenaamde ‘bulkcacao’ dat uit Ghana komt verdwijnt bijna geheel in supermarktrepen en ander chocoladesnoep. Dat een fine chocolate producent aan de slag gaat met Ghanese cacao, en er een mooie, gelaagde en gebalanceerde reep van weet te maken is bijzonder te noemen.

En ook in de Afrika box te vinden: De Grote Vriendelijke Reep. Zo wordt de Congo 82% van Blanxart op de Andere Chocolade HQ genoemd. Of eigenlijk worden alle repen van Blanxart zo genoemd.. want wat weet dit Spaanse chocoladebedrijf indrukwekkende repen te maken. Qua formaat én smaak. 82% Congolese cacao vind je in deze reep, en dus maar relatief weinig suiker. En toch is de reep allesbehalve bitter. Een aangename natuurlijke zoetheid, en kenmerkend voor Blanxart, een romige melt. Deze Congo reep heeft zijn plekje in de Afrika box wel verdient!Andere Chocolade Afrika box

Tibor Szánto ontdekte in Italië chocolade die hem van zijn sokken blies, maar ook hoe schraal het in zijn thuisland Hongarije gesteld was. Werk aan de winkel dus! Tibor had al een achtergrond in de wijn, en goed ontwikkelde smaakpapillen. Nu alleen nog het chocoladevak leren. Daarvoor ging hij veel lezen, op bezoek bij andere chocolademakers en experimenteren. Tegenwoordig geeft Tibor zelf ook les in chocolade proeven, om zo nog meer mensen te vertellen hoe bijzonder chocolade kan zijn. Zijn eigen repen komen tijdens zo’n cursus hopelijk ook voorbij, want zijn chocolade behoort echt tot de wereldtop. Een prachtige ruwe structuur, en een mooi gebalanceerd smakenpallet. Een reep die nog lang blijft hangen.. en, als hij op is, dan zit er nog een tweede in de verpakking! Van Szánto Tibor krijg je nooit genoeg, dat heeft deze Hongaarse chocolademaker goed bekeken.

Naive chocolade - Anderechocolade.nlEn tenslotte de laatste reep die de Afrika box compleet maakt: de Dark Chocolate with Peppermint van Naive. Dat dit echt iets bijzonders is merk je vanaf het eerste moment dat je ogen vallen op de curieuse man met gigantische fiets, die zowel de verpakking als de reep versiert. De reep is eigenlijk te mooi om op te eten, maar te lekker om dat niet te doen.

Domantas Užpalis staat aan het roer in de Naive fabriek in het oosten van Litouwen. “Chocolade”, zo beschrijft hij op de website, “is als mijn eigen leven: bitter en zoet”. “Chocolade is luxuieus” legt hij uit, “maar toch ook heel bescheiden”. Chocolade; dáár moest hij zijn levensproject van maken.

En wat mogen wij daar blij om zijn! De smaken van Naive zijn verrassend en licht overweldigend. Zoals deze reep met pepermuntolie. Heerlijk fris, terwijl het nooit overheersend wordt en de chocolade genoeg ruimte in mag nemen. Een merk waarvan we in de chocoladeverzekering ongetwijfeld nog meer terug zullen zien.

Chocolate NAIVE. Cacao trip to Tanzania (2015)


Ook zo benieuwd naar deze bijzondere chocolademakers?

Bestel hier de Afrikabox om kennis te maken met de repen van deze bijzondere chocolademakers. Let wel: op=op!

Of sluit een chocoladeverzekering af en je ontvangt in de laatste week van deze maand weer een nieuwe doos met 4 bijzondere repen van weer 4 andere chocolademakers. Veel smeltplezier!


 

by Siebrigje

Chocoladecurator, verhalenverteller, mensen blij-maker, en eigenaar van Andere Chocolade. Geniet graag veel en vaak van échte chocolade.