De Aprilbox: Crazy in Love!

De 6e box is het alweer, deze aprilbox. Een mooie moment om de stand op te nemen wat we dusverre zoal ontdekt hebben over de bean-to-bar chocoladewereld. De gedeelde noemer? Tsja die komt niet uit de lucht vallen. Dat is liefde. Liefde voor de cacao. Voor het experiment. Voor pure ingrediënten, en die verwerken tot kloppende producten. Tot in de puntjes verzorgd. 

En verder? Een beetje gekheid. Een nieuwsgierigheid en gedrevenheid, op het maniakale af. Want het is keihard werken om tot een mooie product te komen. ‘Crazy in Love’ werd dan ook het klinkende thema voor deze 6e box.

De crazy in love chocoladecadeaubox met 4 bijzondere bean to bar chocoladerepen

Willie did it again

Na het zien van Channel 4’s reallife serie die gaat over Willie Harcourt Cooze (de man achter ‘Willie’s Cacao’) en hoe hij zijn chocoladefabriek opbouwt, kan ik niet anders dan veel bewondering voor hem hebben.

Wervelstorm Willie noem ik hem in de uitlegfolder, want dat is het. Je hoort zijn hersens kraken, terwijl hij in razend tempo en met glanzende ogen uitlegt waar hij mee bezig is. Real chocolate dat is wat hij wil verkopen aan de Britten, die dol zijn op zoete melkchocolade. In de serie, die gelukkig op youtube te zien is, kun je mooi zien hoe ontzettend veel werk het is om een chocoladefabriekje op te bouwen. Van de juiste bonen importeren en het vinden to het installeren van de juiste machines, en alle stress die erbij komt kijken. En misschien nog wel het moeilijkste: consumenten overtuigen waarom er meer betaald moet worden voor goede chocolade.

Willie kreeg al een ere plekje in de allereerste box van de chocoladeverzekering, maar ook in deze crazy in love mocht Willie hoe dan ook niet ontbreken.

Dick Taylor Chocolade - Andere Chocolade Crazy in Love box

From Boat to Bar 

Bij de kleine bean-to-bar chocolademakers merk je dat liefde voor vakmanschap een belangrijke rol speelt. Het Amerikaanse Dick Taylor is hier een klinkend voorbeeld van.

Dustin Taylor en Adam Dick zijn van die mannen waar je stiekem behoorlijk jaloers op kunt zijn. Houten schepen bouwen kunnen ze bijvoorbeeld als de beste, maar ook zonder een achtergrond in de food industry een bloeiend chocoladebedrijf opbouwen. Hoe? Eigenlijk heel simpel. Een stevige basis leggen. Craftmanship, op ambachtelijke manier mooie producten maken dat is wat deze mannen drijft, dus dat is wat ze doen. En dat alles uiteraard tot in de puntjes. Van de prachtige verpakking (die ze zelf even drukken op een antieke hoogdrukmachine) tot de fantastische mal die ze gebruiken voor hun chocolade.

Het resultaat is een ogenstrelende chocolade die je waarschijnlijk als laatste van de vier zal aanbreken. Zodat je er nog wat langer naar kunt kijken. En terwijl je dit doet misschien wel een beetje jaloers, maar ook dankbaar kunt zijn dat deze botenbouwers de cacao ontdekten en zich omschoolden tot chocolademakers.

Zotter Chocolade uit Oostenrijk

Een beetje gekte uit Oostenrijk

Bij het thema ‘crazy in love’ denk ik persoonlijk als eerste aan Josef Zotter van Zotter chocolade uit Oostenrijk. Hoewel ik de beste man nooit ontmoet heb, is mijn beeld van hem dat hij een beetje gek is. Misschien komt het door de foto op de homepage waarin hij je breed toelacht, compleet onder gedompeld in chocolade?

Zotter doet graag gekke dingen met hun chocolade. Ze maken chocolade met wijn, spek, banaan, masala kruiden.. en hun aanbod is eindeloos. Met 365 verschillende chocolades (inderdaad, voor iedere dag een andere smaak) zou ik technisch gezien tot in 2024 iedere maand een nieuwe box kunnen samenstellen met alleen maar Zotter chocolade. Cra-ha-hazy.

Gekke chocolade maken doen ze daar dus graag, en daarnaast ook vooral de wereld daarmee kennis laten maken. In de Zotterfabriek in Oostenrijk kun je een tour doen, waarbij je ook langs de Zotter kinderboerderij komt. En de tour in de fabriek in Shanghai begint in een ruimte waar ondergoed aan het plafond hangt..  Mocht je als razende reporter een kijkje gaan nemen bij Zotter, laat het mij dan vooral weten want Zotter’s rare streken maken mij razend nieuwsgierig.

From Vietnam with love

Liefde voor cacao check, maar ook de drive om iets te betekenen voor jongeren met een beperking, dat is wat er schuil gaat achter het Franse chocolademerk Erithaj.

De jonge Arnaud Stengel woonde jaren in China en wou eigenlijk niks met de chocoladewereld te maken hebben. Zijn vader, een echte cacaoman, had in Vietnam een bedrijf opgericht om de lokale cacao goed te laten fermenteren, en banen te creeëren voor jongeren met een beperking. Gelukkig ontdekte Arnaud dat die cacaowereld toch wel erg interessant is, zeker als je kan samenwerken met chocolademaker Morin die al decennialang top chocolade maakt. Erithaj is een verrassende nieuwe aanwinst voor de chocoladewereld, <3!

De crazy in love box van Andere Chocolade


Ook zo benieuwd naar deze bijzondere chocolademakers?

Bestel hier de Crazy in Love box om kennis te maken met de repen van deze bijzondere chocolademakers. Let wel: op=op!

Of sluit een chocoladeverzekering af en je ontvangt in de laatste week van deze maand weer een nieuwe doos met 4 bijzondere repen van weer 4 andere chocolademakers. Veel smeltplezier!

 

 

 

by Siebrigje

Chocoladecurator, verhalenverteller, mensen blij-maker, en eigenaar van Andere Chocolade. Geniet graag veel en vaak van échte chocolade.