Interview Marika van Santvoort over het Origin Chocolate Event: “Als je een mooie origine probeert, zal er een wereld voor je open gaan”

Het Origin Chocolate Event is een jaarlijks evenement gehouden in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam waar je alles kunt leren over fine chocolate. Op 22 oktober 2016 vindt de 6e editie plaats. Om meer te weten te komen over dit evenement trok ik mede-organisator en chocoladekenner Marika van Santvoort aan haar jasje om haar alles te vragen over dit chocolicious evenement. 

Ha Marika, leuk dat ik je een paar vragen mag stellen. Laten we bij het begin beginnen. Het Origin Chocolate Event: wat houdt het in?

Het Origin Chocolate Event draait om het hoogste segment in de chocolade wereld, de origine en de fine flavour chocolade. We geven de chocolademakers een podium om hun verhaal te vertellen. Door bezoekers met de chocolademakers en de experts in contact te brengen, hopen we het aanbod van single origin chocolade te vergroten. Het grootste gedeelte van de cacao wereldwijd wordt gebruikt voor bulk chocolade. Dit is chocolade dat op grote schaal wordt gemaakt en voornamelijk in supermarkten terecht komt. Single origin chocolade is traceerbaar, beter voor de boer (want hij houdt er meer aan over), beter voor de natuur én ook nog van betere kwaliteit, daarom volgens ons een belangrijke manier om de huidige chocolade markt te veranderen. 

Origin Chocolate Event Andere Chocolade

Voor wie is het leuk?

Als je van chocolade houdt, oprecht geïnteresseerd bent in de achtergrondverhalen en thema’s als kwaliteit en duurzaamheid je aanspreken, zit je hier goed. We zien ook veel bezoekers die zich willen verdiepen in smaak en er ook voor open staan om nieuwe smaken te proeven. Alle aanwezige chocolades zal je niet tegenkomen in de supermarkt. En het is helaas (nog) zo dat je voor goede chocolade goed moet zoeken. Op het evenement tref je al deze pareltjes en heb je ook nog eens de kans om de chocolademakers te spreken. Ze komen uit o.a. Brazilië, Vietnam, Duitsland, Engeland, Zweden, Ecuador en meer. Hoe bijzonder is dat!

Single origin chocolade is traceerbaar, beter voor de boer (want hij houdt er meer aan over), beter voor de natuur én ook nog van betere kwaliteit, daarom volgens ons een belangrijke manier om de huidige chocolade markt te veranderen.

En wat is er zoal te doen? 

Allereerst is er veel te proeven op het Origin Chocolate Event. In de Marmeren hal wachten de chocolademakers en importeurs je op. Ze bieden hun mooie producten te koop aan, en natuurlijk kun je er eerst van proeven.

Ook hebben we weer een vol en zeer interessant sprekersprogramma. De presentaties in de Sprekerszaal zijn interessant en leerzaam. Het gaat hier niet alleen om praten en inhoud hoor, geregeld zal er chocolade voorbij komen om te proeven. De presentaties worden gegeven door experts die allemaal veel hebben gedaan in de wereld van chocolade.

Tegelijk zijn er ook 4 kleinere zalen waar ieder uur een andere proeverij plaatsvindt. Hierbij gaat het echt om proeven en ontdekken. We hopen dat bezoekers geïnspireerd raken. Tijdens een aantal proeverijen wordt chocolade gecombineerd met andere mooie producten, zoals honing, whisky, speciale (Amsterdamse) bieren of zelfs kaas!

Cacaosuyo - Andere Chocolade

Ik zag dat jullie inderdaad een bomvol programma hebben. Kun je wat meer vertellen over de sprekers die we daar kunnen treffen? 

We zijn dankbaar voor onze trouwe sprekers die ieder jaar terugkomen. Zo zal je cacao- en chocolade expert Clay Gordon (The Chocolate Life) uit Amerika vast tegenkomen. Hij deelt zijn kennis over Mexicaanse cacao soorten in 2 presentaties. Ook Martin Christy van Seventy% is een begrip in de chocolade wereld. Hij geeft cursussen die je kunt vergelijken met een sommelier opleiding. Voorheen moest je hiervoor naar Londen maar tegenwoordig dus ook in Amsterdam! Hij gaat een nieuw model van het proeven van chocolade bespreken, gebaseerd op onderzoek en intuitie.

Goede tip, van Martin Christy en Clay Gordon kan je inderdaad ontzettend veel leren over chocolade proeven weet ik uit ervaring. Welke chocoladekenners lopen er nog meer rond tijdens het Origin Chocolate Event? 

We zijn ook heel trots op een aantal nieuwe sprekers die we aan boord hebben. Wat te denken van Chris Brennan van Pump Street Bakery, één van mijn favorieten. Of van Holger in ’t Veld uit Duitsland. Lisi Shatell is een gerenommeerde chocolatier en zij heeft veel gedaan voor vrouwelijke cacaoboeren in Peru. Ook geeft Kanako Satsutani 2 proeverijen over Japanse bean-to-bar chocolade. Mikkel Friis Holm is er weer bij en Diego Bardaró van AMMA uit Brazilië. Er zijn zoveel bijzondere sprekers!

Pump Street Bakery bij Andere Chocolade

De Pump Street Bakery uit de ‘Britain’s Finest’ box al geproefd? Op het Origin Chocolate Event kan chocolademaker Chris Brennan je vertellen hoe hij deze fijne reep gemaakt heeft.

Wat moet je al beginnende chocoladekenner absoluut niet missen? 

De proeverij van Kanako. Waar krijg je nou de kans om Japanse chocolade te proeven? Als beginnende chocoladekenner zal het ook goed zijn om de dubbele presentatie van Martin Christy te horen, met een sterk inhoudelijk en technisch verhaal over proeven.

Interessant zal ook de presentatie zijn van Jack Steijn, eigenaar van Equipoise. Hij gaat spreken over West-Afrikaanse origine chocolade. Gelukkig komt er steeds meer goede cacao uit West-Afrika, een hele goede ontwikkeling die tot een aantal jaren geleden ondenkbaar was. Tenslotte zou ik adviseren om naar de bean & chocolade proeverij van Maria Salvadore Jimenez van Daarnhouwer te gaan, een handelshuis dat de meest bijzondere cacao bonen levert aan veel chocolademakers in Nederland en buitenland.

En.. welke onderdelen uit het programma kijk je zelf het meest naar uit?

Het liefste zou ik zelf de hele dag in de Speakers Hall blijven zitten om naar alle boeiende presentaties te luisteren van de echte cacao- en chocoladekenners. Het is er helaas pas één keer van gekomen een halve presentatie bij te wonen!

Ik loop dit jaar zeker even binnen bij het verhaal van Philipp Kauffmann van Original Beans. Wat dat merk doet voor de natuur en bevolking op moeilijk begaanbare plekken zoals het Virunga park in Congo is geweldig. Van Mario Vandeneede word ik altijd blij. Dit is zo’n enthousiaste gast die altijd vooraan staat bij ontwikkelingen en initiatieven, en ik vind zijn Costa Rica reep ook erg lekker! Tenslotte ben ik erg nieuwsgierig naar de Chocolate el Rey & Diplomatico Rum proeverij. Dit is zo’n goede combinatie en ook nog eens hele goede Venezolaanse chocolade (en rum).

Andere Chocolade

Tenslotte: wat is je belangrijkste tip voor bezoekers van het Origin Chocolate Event? 

Mijn advies zou zijn om tijdens het event in Amsterdam alle vragen die je hebt over cacao en chocolade te stellen aan de chocolademakers, bijvoorbeeld over duurzaamheid en keurmerken. Of hoe het komt dat de ene reep zo anders smaakt dan de andere terwijl ze van hetzelfde merk zijn. Of hoe je kwaliteit chocolade kunt herkennen ten opzichte van mindere kwaliteit?

Er is ongekend veel expertise in huis. Sta er voor open om je te laten verrassen. Sommige mensen zeggen bijvoorbeeld dat ze niet van pure chocolade houden, omdat ze een keer een slechte pure chocolade geproefd hebben. De kwaliteit van de cacao is voor een groot gedeelte bepalend voor de uiteindelijke smaak van de chocolade. Als de boon slecht is zal het met de chocolade ook niet veel worden, logisch! Maar als je een mooie origine probeert, zal er een wereld voor je open gaan. En dan kun je niet meer terug naar ‘gewoon’ een milka. Ik heb ook nog nooit gehoord van iemand die de Nib-a-licious 60% van de Grenada Chocolate Company niet lekker vindt!


Benieuwd geworden na Marika’s verhaal? Het Origin Chocolate Event vindt plaats in het KIT in Amsterdam op 22 oktober 2016. Kaarten en het volledige programma vind je op de website.

ps: Kun je niet wachten tot het Origin Chocolate Event in Amsterdam? Bestel dan alvast een chocolade cadeaubox, en duik in de wereld van topkwaliteit chocolade!

by Siebrigje

Chocoladecurator, verhalenverteller, mensen blij-maker, en eigenaar van Andere Chocolade. Geniet graag veel en vaak van échte chocolade.